Houtrotreperaties

Houtrotreperaties

Wat is houtrot? De naam zegt het eigenlijk al: rottend hout. Houtrot is een probleem dat veel voorkomt bij woningen en ontstaat doorgaans doordat vocht kan indringen in het houtwerk. De combinatie van hout en vocht resultaat in schimmels en dit is een van de grootste bedreigingen voor hout en kan uiteindelijk zelfs onherstelbare schade aanrichten. Houtrot is niet altijd te zien aan de buitenkant, waardoor het vaak al in een gevorderd stadium is als u het in de gaten heeft.

 

Hoe herken ik houtrot?

Na enige tijd zullen er tekenen van houtrot ontstaan, zoals bijvoorbeeld het donkerder/bruinen worden van het hout. Een lichtgrijze kleur is vaak een teken van beginnend houtrot. Dit komt omdat er op zo’n moment al wel wat vocht is bijgekomen. Daarnaast is het goed om op zwakke plekken te controleren. Deze plekken kun je herkennen door er met de botte kant van een priem of schroevendraaier tegenaan te drukken. Als het hout direct weer terugveert zal dit hoogstwaarschijnlijk houtrot zijn. Ten slotte kan beginnende scheurvorming ook een teken van houtrot zijn. Twijfelt u? Laat het dan controleren door ons.

 

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot ontstaat voornamelijk buiten, omdat het hout daar in aanraking komt met zon, regen, wind en temperatuurverschillen. Houtrot ontstaat vaak als eerst in kozijnen en onderdorpels en komt vaak voor als er gedurende een lange periode een te hoog vochtgehalte is (hoger dan 20%). Er zullen hierdoor bij een gunstige temperatuur en voldoende zuurstof schimmels ontwikkelen die de celwanden aantasten. Niet alleen buitenshuis, maar ook binnenshuis kan houtrot ontstaan. Meestal in vochtige ruimtes als de badkamer, keuken en kelder.

Contact opnemen